Vår første kommersielle leveranse – Gadus Group satser på bærekraftig solenergi fra Inseanergy

PUBLISERT

PRESSEMELDING

Torskeoppdrettselskapet Gadus Group signerte 18. august avtale om første kommersielle leveranse av Inseanergys flytende solkraftverk til sitt oppdrettsanlegg i Volda kommune.

Fra venstre: Ola Kvalheim, CEO Gadus Group og Jan Erik Våge Klepp, CEO Inseanergy AS

«Etter å tidligere i år ha tegnet en intensjonsavtale om å utvikle «grønne» kraftverk til bruk i torskeoppdrett ser vi nå at tiden er klar for å ta dette videre» sier konserndirektør i Gadus Group, Ola Kvalheim. Kvalheim er klar på at dette er en del av fremtidens havbruk. «Jeg håper og tror at torskeoppdrettsnæringen skal være en spydspiss når det gjelder å ta i bruk nye løsninger i en mer bærekraftig retning», sier Kvalheim.

«Produktet Gadus nå tar i bruk på sitt oppdrettsanlegg er et system for flytende solenergiproduksjon som genererer 100% utslippsfri grønn energi for drift av oppdrettsanlegg og dermed minimerer bruk av dieselgenerator. Prinsippet er at en tar i bruk merdringer/flytekrager som ikke brukes til produksjon lenger og gir de nytt liv ved å utruste de som flytende solcellekraftverk», sier Jan Erik Våge Klepp, CEO i Inseanergy. «Hovedmålet vårt er å skape bærekraftige energiløsninger for en havbruksnæring i sterk global vekst. Løsningene vil være spesielt godt egnet for oppdrettsanlegg i regioner der det er manglende eller begrenset tilgang på landstrøm og i områder som er sårbare for utslipp.»

 Ved installasjon av et flytende solkraftverk skaffer en seg tilgang på egenprodusert, kortreist og utslippsfri energi og man bidrar til

  • å redusere CO2-utslipp
  • å redusere dieselforbruk
  • gjenbruk av plast
  • å bedre arbeidsmiljøet ved reduksjon av støy (mindre bruk av dieselaggregat)
  • å redusere båttrafikk for bunkring av diesel

 

«Vi er mektig imponert over Gadus’ sitt ønske om å ta i bruk grønn teknologi som bedrer miljøet på tvers i hele havbruksbransjen og vi berømmer deres fremtidsrettede tankegang. Vi er stolte av samarbeidet, takker for tilliten og gleder oss til fortsettelsen der vi sammen tar et grønt lederskap, både med hensyn til sirkulær økonomi og begrensning av klimautslipp» sier Våge Klepp.

«Gadus Group ønsker å være et foregangsselskap når det gjelder å ta i bruk ny teknologi som kan løfte næringen og redusere den utslipp. Vi ser på Inseanergy sine planer som ambisiøse, spennende og ikke minst aktuelle for oss som et relativt nytt selskap i havbruksnæringen. Vi gleder oss nå til å få bruke sola her på Sunnmøre til å produsere ren og grønn elektrisitet», sier Kvalheim.

«Heldigvis har solcellepanelene god effekt når det er overskyet også», legger Våge Klepp til med et smil.

Inseanergy AS er et selskap som leverer energisystem som er basert på fornybare energikilder som sol, vind og hydrogen. Selskapet ble startet opp i mai 2020, og har p.t. 10 ansatte. Selskapet sitt hovedkontor er i Ålesund.

Gadus Group AS er et helintegrert sjømatselskap som driver med torskeoppdrett. Selskapet ble startet opp i 2020 av gründere fra Vestlandet med et mål om å bygge opp en ny næring innen havbruk, og har i dag over 60 ansatte. Gadus har i dag to sjøanlegg i drift i Volda og Bremanger – og nå et tredje godkjent i Vestnes. Selskapet har et eget klekkeri i Indre-Fosen kommune som produserer torskeyngel basert på rogn fra det statlige avlsprogrammet for oppdrettstorsk. I tillegg er Gadus nå i prosess med å bygge et topp moderne slakteri og prosesseringsanlegg på Raudeberg i Kinn kommune i samarbeid med Babord Group. Selskapet har mål om å produsere 30 000 tonn oppdrettstorsk årlig innen 2025.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

CEO Jan Erik Våge Klepp

jevk@inseanergy.no

Mob. +47 986 96 040

www.inseanergy.no

 

CEO Ola Kvalheim

ola.kvalheim@gadusgroup.com

Mob. +47 468 20 462

www.gadusgroup.com